• 1 kg wydrylowanych wiśni
  • około 1  łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • cukier (do smaku), można dodać odrobinę cukru z prawdziwą wanilią
  • przyprawy: 4 goździki, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • opcjonalnie 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 36%

Wiśnie, razem z sokiem który puściły podczas drylowana, zalewamy ok 1,5 litra wody, i dodajemy przyprawy. Całość gotujemy około 30-40 minut, aż owoce staną się miękkie. W małej miseczce lub kubku mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w odrobinie zimnej wody. Mieszając wlewamy do zupy. Zupę, już prawie na koniec, słodzimy do smaku.
My proponujemy podawanie zupy wiśniowej ze śmietanką. Dodajemy ją jak zupa lekko przestygnie. Można też, ewentualnie, udekorować ją kleksem śmietany już na talerzu.

Podajemy z łazankami lub lanymi kluseczkami. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Potęga rytuału