Makaroniki? Nic prostszego! Potrzebujemy:
  • 50 dkg płatków owsianych
  • 20 dkg masła
  • 4 jaja
  • 20 dkg cukru pudru
  • kilka kropli naturalnego olejku migdałowego
Płatki owsiane należy lekko zrumienić na patelni. Żółtka jaj, miękkie masło i 15 dkg cukru trzeba utrzeć na gładką masę ręcznie lub w czarodziejskiej maszynie. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do niej resztę cukru, olejek migdałowy, płatki i powoli mieszamy z masą. Ciasto nabieramy łyżeczką, formujemy kulki i układamy luźno na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Makaronik należy piec w mocno nagrzanym piekarniku (180-200 stopni C) i podawać gdy trochę wystygną. Są pyszne!\
Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Wspomnienie z „Eko -święta”, czyli witaj szkoło…
Photo by Iza