• 0,5 kg utartej marchewki
  • 4 jajka
  • 30 dkg cukru
  • 25 dkg mąki
  • 250 ml oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 25 dkg posiekanych orzechów włoskich

Polewa:

  • 8 dkg masła
  • 20 dkg serka homegenizowanego
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią

Jajka (całe) ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, olej i na koniec marchewkę, startą ręcznie lub w jakiejś cudownej maszynie (vivat elektryczność).Całość ucieramy na gładką masę. Na koniec dosypujemy orzechy, delikatnie mieszamy i prawie gotowe. Nasze ciasto wylewamy (jest półpłynne) na dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 190 C, od razu zmniejszając temperaturę do 160 C.

Gdy ciasto się piecze ucieramy masło z cukrem do białości, dajemy serek i polewa gotowa. Smarujemy nią ciasto gdy  przestygnie (oczywiście ciasto). Wstawiamy je na pół godziny do lodówki. I możemy skosztować. Pycha…
Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Wspomnienie z „eko-święta” czyli witaj szkoło…

Photo by Iza