• 1 kg ziemniaków
  • 0,5 l oleju roślinnego do głębokiego smażenia
  • sól

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dość grube krążki a natępnie krążki w pionowe paski. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej do temperatury ok. 190C, aby sprawdzić czy jest odpowiednio rozgrzany wrzucamy jedną frytkę, jeśli wypłynie skwiercząc znak że olej jest gotowy do smażenia.
Frytki smażymy małymi partiamy, ponieważ po wrzuceniu dużej porcji olej obniży swoją temperaturę i frytki nim nasiąkną. Frytki smażymy do uzyskania pięknego, złotego koloru.
Wyjmujemy łyżką cedzakową, posypujemy solą i podajemy.
Smacznego!

Trzeba wiedzieć, że nie wszystkie odmiany ziemniaków nadają się do smażenia frytek. Najlepsze są ziemniaki o jak największej zawartości skrobi np. Denar czy Innovator. Duża ilość skrobi ogranicza absorbowanie oleju do ziemniaka dzięki czemu frytki są smaczne, no i oczywiście zdrowsze. Jest to doskonała alternatywa dla frytek z masy ziemniaczanej, których wszędzie pełno, a które nie umywają się do smaku tych „prawdziwych”.

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Oscypek na pociechę

Photo by Iza