• 6 pomidorów
  • 400 dkg sera koziego
  • 100 dkg sera feta lub twarogu
  • 100 dkg posiekanych i podprażonych orzechów włoskich
  • 100 dkg suszonej żurawiny
  • pęczek szczypiorku
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, świeży pieprz do smaku

Z pomidorów odcinamy cienkie „czapeczki” czyli góry, a ze środka wydrążamy pestki i miąższ. Ser kozi i fetę mieszamy z orzechami, żurawiną, drobno posiekanymi ziołami, czosnkiem oraz jogurtem a na koniec przyprawiamy. Tak powstałą pastą faszerujemy pomidory, przykrywamy czapeczkami i przekładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperatrze 180 C przez około 20 minut.
Pomidory są przeeeeeepyszne. Możemy je podać jako przystawkę, albo jako dodatek do delikatnego mięsa lub ryby. Smacznego!

P. S. Robiąc naszą wersję farszu niestety zapomniałyśmy wykorzystać środki pomidorów, ale można je zużyć do sosu lub zupy pomidorowej.

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Śmigamy na kolację, Witajcie pomidory.

Photo by Iza