• 500 dkg świeżgo łososia
  • 1 mała cukinia
  • przyprawy: sól pieprz, kumin, ziarna kolendry, kozieradka
  • 1 limonka lub cytryna

Z łososia odcinamy skórę, czyścimy go z ości i kroimy w około 2,5 cm kostkę. Cukinię tniemy na bardzo cienkie plastry najlepiej obieraczką do warzyw. Przyprawy łączymy ze sobą w moździerzu i posypujemy nimi łososia. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy rybę na przemian ze wstęgami cukinii.
Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej układamy szaszłyki i grillujemy na średnim ogniu z każdej strony przez około 3 minut. Pamiętajmy, że nie należy przesadzić z czasem aby łosoś nie stał się suchy.

Szaszłyki podajemy gorące z ćwiartkami limnki lub cytryny. Jako dodatek świetnie sprawdzi się ryż jaśminowy. Życzymy smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Śmigamy na kolację

Photo by Iza