• 6-7 srednich ziemniaków  (odmiana nadająca się do pieczenia, np. czerwone) – obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku – drobno posiekane
  • pęczek kolendry – posiekanej
  • 1-2 papryczki chili – posiekane lub około 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne
  • około 4 łyżek oliwy z oliwek

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i wstawiamy do niego ziemniaki, lekko posolone, skropione oliwą. Pieczemy je około 30-40 minut od czasu do czasu lekko mieszając.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy papryki chili, czosnek i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy podpieczone ziemniaki, przyprawiamy i smażymy do uzyskania złotego koloru. Na koniec dorzucamy kolendrę, dobrze mieszamy i gotowe.
Ziemniaki są świetnym dodatkiem do dań mięsnych, warzyw ale same, jako przegryzka, również są niezwykle smaczne.

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Libańskie „co nieco”

Photo by Adam