• 1 duży bakłażan
  • 2 cukinie
  • 3 pomidory
  • 200 dkg sera fety koziej lub owczej (my użyłyśmy fety z arabskiego sklepu)
  • przyprawy: sól, 1 łyżka przyprawy Zatar (do nabycia w „Samirze”)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Warzywa kroimy na średniej grubości plastry i układamy w naczyniu żaarodpornym na przemian. Na wierzchu umieszczamy rozdrobniony lub pokrojony ser feta. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i obficie posypujemy przyprawą zatar.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40 minut. I gotowe!
Tak przygotowane warzywa mogą być dodatkiem do dań mięsnych, ale sprawdzają się jako przystawka. Smakują wyśmienicie, więc życzymy smacznego!
Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Libańskie „co nieco”

Photo by Adam