• 1 mała sałata rzymska
  • 2-3 bardzo dojrzałe pomidory
  • 1 duży zielony ogórek
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 3 pszenne placki chlebka pita (można ewentualnie użyć tortilli)

Sos:

  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól, świeży pieprz

Placki chlebka tniemy na paski grubości dwóch palców i pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku do zrumienienia. Sałatę rwiemy na dość małe kawałki i wrzucamy do dośc dużej miski. Dodajemy drobno pokrojone pomidory i ogórki.
Składniki na sos należy dobrze ze sobą wymieszać (świetnie się sprawdza mały słoiczek z zakrętką).
Sałatę tuż przed podaniem mieszamy delikatnie (pamiętajmy, że zielona sałata jest wrażliwa na mieszanie) z sosem i połamanymi, podpieczonymi kawałkami pity. Na koniec możemy wszystko skropić jeszcze nieco cytryną. Fattoush lubi cytrynę.
Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Libańskie „co nieco”

Photo by Adam