Przepis na 4 osoby:

  • 8 cukinii
  • 100 dkg ryżu (np. jaśminowy)
  • 500 dkg mielonego mięsa (może być wołowina, cielęcina lub mix)
  • 2 małe, bardzo dojrzałe pomidorki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek mięty
  • przyprawy, sól, świeży pieprz
  • 1 puszka pomidorów
  • kubeczek sereka labneh (do nabycia w „Samirze”)

Cukinię wydrążamy jak najgłębiej i delikatnie, aby jej nie podziurawić. My w tym celu użyłyśmy takiej małej, specjalnej łyżeczki do robienia kulek np. z melona.
Mięso dokładnie mieszamy z ryżem, drobno posiekanym czosnkiem, drobno pokrojonymi pomidorami, przyprawami i miętą.
Tak powstałą masą faszerujemy wydrążone cukiniei ustawiamy je pionowo w garnku jeden obok drugiego. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości, lekko solimy i wrzucamy wydrążone środki. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy cukinie, dodajemy pomidory z puszki i po zagotowaniu miksujemy na gładki sos. Przyprawiamy do smaku.
Cukinie serwujemy na sosie, pokrojone na grube plastry, z serkiem labneh, posypane kolendrą i miętą. Danie wybitne smaczne, możliwe także w wersji wegetariańskiej (o tym niedługo).
Smaczngo!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Libańskie „co nieco”

Photo by Adam