• 4 bardzo dojrzałe banany
  • 170 g mąki orkiszowej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 jajko, rozklócone
  • 1 łyżka ekstraktu wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przepis jest niezwykle prosty. Tym bardziej się nadaje do częstego powtarzania, i powtarzania, i powtarzania… Banany rozgniatamy widelcem. Ucieramy z masłem, cukrem, jajkiem i ekstraktem na gładką masę. Dodajemy sodę i sól. Na końcu, dość delikatnie wsypujemy makę. Przelewamy do foremki natłuszczonej masłem i posypanej bułką. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu, pozwólmy chlebkowi chwilkę wystygnąć i po chwili możemy zajadać. Ze smakiem…

Photo by Lidka

Przepis pochodzi z książki Sophie Dahl „Apetyczna Panna Dahl”, Wydawnictwo Filo, Warszawa 2011