• 5 ziemniaków
  • 0,5 średniego kalafiora
  • 10 dag mąki z ciecierzycy (my zastąpiłyśmy ją pszenną ekologiczną)
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól, pieprz, garam masala
  • olej do smażenia a jeszcze smaczniejsze smaczniej ghee (masło klarowane)

Sos:

  • 0,5 kg posiekanych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
  • 2 łyżki ghee (klarowanego masła)
  • 0,5 łyżeczki startego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • sól, pieprz, chili
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Na początek robimy sos. Na rozgrzane masło klarowane (ghee) wrzucamy starty lub posiekany drobno imbir z odrobiną chili. Chwilę go smażymy, następnie dorzucamy resztę przypraw i dalej smażymy razem, oczywiście mieszając. Do tak przygotowanych przypraw wrzucamy pomidory i dusimy je na małym ogniu pod przykryciem. Cały czas pamiętamy o mieszaniu. Kiedy część wody odparuje, powstanie gęsty sos, wtedy miksujemy go na gładką masę i mieszamy z jogurtem.

Teraz warzywne pulpeciki. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i kalafiora na pół-twardo. My gotowałyśmy na parze aby zachować jak najwięcej cennych wartości odżywczych. Tak przygotowane warzywa pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie przecieramy przez tarkę z dużymi oczkami. Do warzyw dodajemy pozostałe składniki, czyli: mąkę, posiekaną kolendrę i przyprawy, a następnie wszystko wyrabiamy około 2 minut. Z masy formujemy kulki o średnicy około 3 cm. Smażymy je na gorącym oleju lub ghee.
Jeżeli kulki się słabo kleją dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Wiele zależy od rodzaju ziemniaków.

Koftę podajemy z ryżem i ciepłym sosem pomidorowo-jogurtowym, którym zalewamy nasze Aloo Kofty lub podajemy go oddzielnie i maczamy kulki w miarę smakowej potrzeby. Tak czy siak życzymy smacznego!
SMACZNEGO!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Orientalnie wkręcone

Photo by Iza