• 550 g mąki razowej lub graham
  • 100 ml ciepłej wody
  • 250 ml jogurtu
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Do Drożdży wymieszanych uprzednio z jogurtem i cukrem dodajemy wodę,  a następnie 200 g mąki Wszystko dokładnie mieszamy  i odstawiamy na pół godziny (najlepiej w ciepłe miejsce).  Po tym czasie łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami, zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przez chwilę ugniatatamy, musi być gładkie i elastyczne, następnie dzielimy na 10 porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na  cienkie owalne placeki. Chlebki smażymy na suchej patelni (można je,chlebki, wcześniej na posmarować oliwą) około minutę z każdej strony.
Najlepiej Podawać je ciepłe i traktować jak sztućce, maczać w hinduskich papkach…Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Hinduski wieczór, moi Mili w „MILIMOI”

Photo by Kamil