• 2 pęczki natki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula (najlepiej czerwona)
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól oraz odrobina świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 pęczka świeżej mięty

Natkę pietruszki siekamy niezbyt drobno, ale też starając się nie zostawiać „gałęzi”. Posiekaną natkę umieszczamy w miseczce i polewamy obficie dobrą oliwą. Dodajemy pokrojone w drobna kostkę pomidory – bez gniazd nasiennych, oraz posiekaną cebulę. Wszystko kropimy sokiem z jednej cytryny, solimy do smaku i posypujemy wierzchu miętą. I tyle. Dobrze jest pozwolić Tabuleh nieco postać. Wtedy wszystkie smaki mają szansę magicznie się połączyć.
Sałatka jest niezwykle prosta i „szybka” w wykonaniu. Pyszna jako dodatek do falafeli, mięs, dań warzywnych lub jako smarowidełko do grzanek. Smacznego.

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Orientalnie wkręcone

Photo by Iza