Farsz:

  • porcja szpinaku szpinaku mrożonego (300g?)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • mała śmietana 30%
  • gorgonzola – 200 g
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody

Z podanych składników zagniatamy ciasto (nie za długo, bo kruche nie lubi być długo zagniatane) i wstawiamy zawinięte w folię do lodówki na czas robienia farszu.

A farsz robi się bardzo prosto, na łyżeczce oliwy podsmażamy rozmrożony szpinak. Dodajemy do niego wyciśnięte trzy ząbki czosnku i pokrojoną na kawałki gorgonzolę. Gdy ser się rozpuści wyłączamy gaz lub elektryczność, dodajemy śmietanę, roztrzepane 2 jajka i przyprawy. Wszystko mieszamy na delikatną masę .

Z lodówki wyjmujemy ciasto i wykładamy nim małą formę do tarty (koło 25 cm średnicy) wysmarowaną masłem, aż po same brzegi. Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Wyjmujemy formę z ciastem i wlewamy nasz farsz na tartę. Ponownie wstawiamy do piekarnika tym razem na około 35 minut. 5 minut przed końcem wyjmujemy tartę jeszcze raz (ćwiczenia gimnastyczne) i pokrywamy ją plastrami pomidorów. Nikogo nie zaskoczy pewnie fakt, że tarta znów ląduje w piekarnika na kilka minut. Po tym czasie jest gotowa. Podajemy ją na ciepło (lub zimno) najlepiej z zieloną sałatką.

Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Nastrój na zielone
Photo by Kamil/magazynwrazen.pl