• opakowanie rukoli (około 100g)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • duża garść suszonych pomidorów
  • 5 plastrów boczku

sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • czubata łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • pieprz, sól do smaku

Nasza propozycja dla mięsożerców. Sałatka pożywna, pełna białka ( i żółtka:)) a przy okazji zieloniutka jak wytęskniona już wiosna. Sałatę umieszczamy w misie lub salaterce. Ugotowane na twardo i wystudzone jajka kroimy na ćwiartki. Rozkładamy je na sałacie. Pomidory kroimy na kawałeczki i rozrzucamy na jajku i sałacie. Boczek podsmażamy do momentu uzyskania skwarek i rozkładamy na sałacie. teraz jeszcze sos. Sos najlepiej wymieszać w zamkniętym słoiczku. wszystkie składniki (w tym wyciśnięty czosnek) mieszamy na gładką masę. Sałatę podajemy niewymieszaną, dlatego najlepiej umieścić ją w płaskim naczyniu. Życzymy smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Wygrany wieczór.

Photo by Borys/positivestudio.pl