• porcja ciasta na pizzę 
  • pół opakowanie jasnej, drobnej rukoli (około 50 g)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • garść bazylii
  • kilka kaparów
  • łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • około 200 g sera ricotta
  • około 100 g twarożku koziego
  • kilka sztuk dużych oliwek zielonych
Przygotowawszy ciasto wg przepisu może spokojnie zająć się pokryciem naszych pizzuń. Chcemy jednak nadmienić, że można użyć gotowych blatów lub jakiegoś pieczywa, ale naszym zdaniem to nie będzie to samo. Warto wysiliś się nieco, zagonić rodzinę lub przyjaciół do wałkowania i wycinania kształtu małych placuszków. Zabawa przednia a smak niepowtarzalny.
Pasta z rukoli robi się łatwo. Miksujemy rukolę, bazylię, jajko ugotowane na twardo, oliwę, kapary, musztardę z oliwą na gładką masę. Gdyby pasta wyszła zbyt gęsty można go jeszcze nieco poczęstować oliwą. I gotowe.
Teraz w drugiej miseczce przygotowujemy mieszankę twarożków. W proporcji 2 do 1 łączymy dokładnie ricottę z twarożkiem kozim. Następnie kroimy oliwki na plasterki i możemy zająć się smarowaniem blacików. Najpierw jedną dużą łyżkę pasty z rukoli umieszczamy na pizzy i dokładnie smarujemy. Na środek dodajemy twarożki i rozkładamy je tak aby widać było po bokach zielony sos. Na wierzch układamy plasterki oliwek (warto zadbać o ich jakość i kupić naprawdę dobre). Wkładamy nasze danie do piekarnika nagrzanego do 250 C i pieczemy je tam przez około 15 minut.
Danie podajemy od razu po wyjęciu z pieca.
Oczywiście możemy też zrobić dwie większe pizze z podanej ilości ciasta ale ostatnio mamy słabość do tych malutkich, na dwa kęsy. Łatwiej się je je (She loves you…) i na pewno ładniej wyglądają. Smacznego!
Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Trzy cztery.
Photo by Kamil/magazynwrazen.pl