Ciasto kruche:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 115 gramów masła
  • 50 ml zimnej wody
  • szczypta soli
Chrupka warstwa:
  • około 50 g orzechów włoskich
  • około 50 g ciasteczek korzennych
Dyniowe wypełnienie:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • ok 450 g pure z dyni (TU jest przepis))
  • 120 ml śmietany 30 procent tłuszczu
  • 110 g brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto (nie za długo, bo kruche nie lubi być długo zagniatane). Ciasto wałkujemy na płaski placek, pamiętajmy, żeby podsypać mąką aby się nie przyklejało do stolnicy (lub stołu). Ceramiczną tortownicę o średnicy około 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułeczką tartą. Nasz placek delikatnie umieszczamy w formie ceramicznej. Przylepiamy do formy dokładnie i odcinamy to co nam pozostanie (możemy z tego upiec ozdoby do tarty w wybranych kształtach).

Teraz przygotujemy chrupką warstwę. To proste. Miksujemy orzechy z ciasteczkami i wsypujemy na nasz placek. Łyżką wyrównujemy sypką warstwę i przykrywamy ją, uciskając, folią aluminiową. Wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki razem z folią.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i w tym robimy dyniowe wypełnienie. Ważne jest robić to ręcznie aby śmietana nie wymknęła nam się spod kontroli i nie ubiła za bardzo. Wszystkie składniki, zaczynając od jajek, mieszamy ubijarką na gładką masę. Teraz możemy umieścić wypełnienie w wyjętym z lodówki ciasto (oczywiście po usunięciu folii). Do nagrzanego piekarnika wstawiamy delikatnie ciasto i pieczemy je około 40 minut. Będzie gotowe wtedy gdy masa z wierzchu delikatnie (delikatnie!!) zbrązowieje. Tarta jest już gotowa. Pozwólmy jej chwilkę wystygnąć i cieszmy się jej oryginalnym smakiem!

Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Hello, helloween…

Photo by Iza