• 180 g mieszanki ulubionych sałat
  • 250 g pomidorków cherry
  • 250 g ciemnych winogron
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g sera halloumi

Sos

  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, świeży pieprz

Do dużej miski w której będzie podawana sałata, wrzucamy sałatę, pokrojone na pół pomidorki cherry i winogrona (z winogron wyjmujemy pestki, przyjemniej się je) i pokrojoną w piórka cebulę. Na suchej, mocno rozgrzanej patelni smażymy na złoty kolor pokrojony w grubą kostke ser halloumi. Halloumi to rodzaj sera solankowego półtwardego pochodzenia greckiego. Od wielu stuleci wytwarzany jest z surowego mleka owczego i koziego, obecnie także z dodatkiem krowiego. Ma lekko słodki, mleczny smak i nadaje się do gotowania :-)

Tuż przed samym podaniem sałatkę polewamy przygotowanym sosem (najlepiej składniki na sos wymieszać w małym, zamniętym słoiczku) pamiętając, że nie trzeba mieszać jej zbyt dokładnie. Życzymy smacznego!

P.S. Ja przy smażeniu sera się zagapiłam… patelnia była za mała i ogień niewielki, ser zamiast się usmażyć roztopił się. Zaczął przypominać przyrządzamy na patelni …mózg. Ale że to Halloween było zrobiłyśmy sałatkę z rwanym mózgiem i oczami gnoma (obrane winogrona). Pycha helloween…

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Hello, helloween…

Photo by Borys/positivestudio.pl