Kotleciki:

  • 500 dkg mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku ew. bułka tarta
  • 1 mała cebulka
  • sól, świeży pieprz
Sos pomidorowy:
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • świeża bazylia i tymianek (najlepiej świeże gdyż suszona bazylia ma zupełnie inny smak)
  • sól, świeży pieprz
oraz
  • 500 g makaronu pappardelle
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę, drobniutko skrojoną cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dobrze wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę mniejsze i smażymy na złoty kolor na dość dużej ilości oleju.
W czasie kiedy klopsiki się smażą przygotowujemy sos pomidorowy. Na dużej patelni lub w rondlu na niewielkiej ilości oleju lekko szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Drobniutko kroimy marchewkę i wrzucamy do rondla. Smażymy około 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki, zioła i przyprawiamy. Dusimy około 10 minut.
Makaron gotujemy al dente i mieszamy z sosem. Na tak przygotowany makaron wkładamy klopsiki i gotowe. Nasze danie nazwałyśmy tak:
„Włosy meduzy z sosem pełnokrwistym i bobkami leśnego trolla”
Smacznego.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Hello, helloween…

Photo by Borys/positivestudio.pl