• 200 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • około 500 g mąki
  • 30 g cukru pudru
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • garść rodzynek
  • troszkę stopionego masła
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru (do posypania)

Wlewamy 1/2 szklanki ciepłego mleka do naczynia, dodajemy drożdże i jedną łyżeczką cukru pudru. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy to do reszty składników (mąkę należy wsypywać stopniowo) i wyrabiamy ciasto. Ciasto może być nieco klejące, ale nie powinno być luźne. W razie potrzeby można dosypać odrobinę więcej mąki. Ciasto zostawiamy do wyrastania na około 45 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy , zachowując odległości, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je masłem, posypujemy brązowym cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, by podrosły.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st C . Pieczemy 15-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek).

Podajemy delikatnie przestudzone. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Powsinogi w Powsinie – piknik.

Photo by Borys/positivestudio.pl