• Puszka zielonej soczewicy (żeby było szybko)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • około 150 g naturalnego serka homogenizowanego (ja użyłam „Bielucha”)
  • garść kolendry
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • łyżeczka soku z limonki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, kumin do smaku
Soczewicę odsączamy dokładnie aby pasta nie była zbyt wodnista. Cebulkę i czosnek kroimy dość drobno i podsmażamy do zrumienienia (nie spalenia) na łyżce oliwy. Chwilkę studzimy. W tym czasie kroimy kolendrę. Dodajemy do soczewicy cebulę z czosnkiem, kolendrę i pozostałe składniki. Miksujemy, ale nie na miazgę. W tym wypadku miło jest poczuć strukturę potrawy. Pastę doprawiamy do smaku i smarujemy nią kanapki. Najlepiej użyć domowej roboty pieczywa (zapraszamy do działu „pieczywo”)
Pasta może być również użyta jako dodatek do makaronu lub ryżu.
Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Powsinogi w Powsinie – piknik.

Photo by Borys/positivestudio.pl