• 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 1 szklanki mleka

Krem:

  • około 250 g borówek amerykańskch
  • 125 g serka śmietankowego Philadelphia
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie jest standardowe jak przy wykonywaniu wszystkich muffin. Sekret polega na jak najmniejszym pomieszaniu składników - zbyt dobrze rozmieszane muffiny wychodzą ciężkie i zbite, te minimalnie zmieszane – lekkie i puszyste. Zatem w jednym naczyniu łączymy suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim mokre: jajka, mleko i olej. Następnie do suchych dodajemy mokre i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy borówki i jeszcze raz delikatnie mieszamy, tak, żeby ich nie  rozgnieść. Pieczemy muffiny około 25 minut w temperaturze 190ºC.
W czasie kiedy mufifiny się pieką przygotowujemy krem. Masło ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy cukier puder oraz serek i dalej ucieramy. Schłodzonym kremem dekorujemy przestudzone babeczki. Smacznego!!!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Chrzest konikaO co chodzi z muffinami…

Photo by Adam Bondarowicz