• 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 700 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 g wody
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • około 20 pomidorków koktajlowych
  • świeży tymianek
  • sól gruboziarnista
W szklance ciepłej wody rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy zaczyn i resztę wody. Wyrabiamy ciasto na gładką, odstającą od ręki masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1h. W tym czasie przygotujemy sos. Czosnek bardzo drobno siekamy i wrzucamy do pozostałej oliwy. Dodajemy tymianek i drobno posiekane pomidorki. Zostawiamy na chwilkę aby się przemaserowało.
Przygotowujemy blachę o wymiarach (około 45x35cm). Wykładamy ją papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Naoliwionymi dłońmi rozkładamy wyrośnięte ciasto na blaszce równomiernie. Tak aby miało około 1,5 cm wysokości. W cieście robimy zagłębienia na pomidorki, które w nich umieszczamy. Pozostałą oliwą z przyprawami polewamy ciasto. Teraz, na wierzch, dodajemy nieco soli gruboziarnistej. Wkładamy foccacię do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20-25 minut.
Foccacię możemy podawać jako dodatek do dań: sałatek, past, ryb, mięs lub też jako samoistną przekąskę.
Życzymy smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Chrzest konika

Photo by Adam