• 250 ml mleka
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 200 g sera feta
  • 150 g suszonych pomidorów lub oliwek (można oczywiście pomieszać wg upodonań)
  • przyprawy: czczypta soli, pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa

Kto lubi i piecze muffiny już wszystko wie, ale Ci co powoli się przekonują niechaj skorzystają z naszego bardzo szybkiego, prostego i smacznego przepisu. Należy, w jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugim zaś mieszamy mokre: roztrzepane jajka, mleko i roztopione i ostudzone masło. Następnie łączymy je ze sobą, ale niezbyt dokładnie. Nonszalancja mile widziana. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i pomidory lub oliwki, albo torochę tego i trochę tego. Całość jeszcze raz mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek (do 3/4 wysokości). Pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 200ºC.

Muffiny najlepiej smakują na zimno. Smacznego :)

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Chrzest konikaO co chodzi z muffinami…

Photo by Adam