• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (najlepiej firmy „Blikle”)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich

Nie ma się co wstydzić, że czasami uciekamy się po pomoc do „gotowców”. Gotowe ciasto francuskie do nich należy. Jego cudowność polega na tym, że jest już rozwałkowane, więc wystarczy je odmrozić i odwinąć z papierka. Następnie roztrzepanym jajkiem posmarować dokładnie wierzch ciasta. Cukier powinno się wymieszać z cynamonem i posypać tą mieszanką dość grubą warstwą ciasto.Teraz czas na rodzynki i rozdrobnione nieco orzechy. Dodajemy je na wierzch. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę, dość ciasno, po zwinięciu delikatnie dociskamy i z wierzchu jeszcze raz smarujemy ciasto jajkiem. Powstałą roladę kroimy na kawałki o grubości około 1 cm i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15- 20 minut, do zarumienienia.

Przepis wprost wymarzony dla niespodziewanych gości. Przede wszystkim dla fanatyków cynamonu. Proponujemy wypróbować je również z innymi dodatkami jak np. ulubiony dżem lub marmoladę. Smacznego.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Powsinogi w Powsinie – piknik.

Photo by Borys/positivestudio.pl