Taki albo taki ale makowiec na święta musi być. Czyż nie? W tym roku proponujemy Wam wersję z jabłkami. Ujęła nas swoim niepowtarzalnym aromatem i świeżością, którą naprawdę zachowuje. Idealny na świąteczny stół. Do zrobienia makowca japońskiego potrzebujemy:

  •  2 szklanki maku lub ok. 900 g gotowej masy makowej z puszki
  • 6 jaj
  • 250 g masła
  • 1 szklankę cukru
  •  3 średnie jabłka
  •  5 łyżek kaszy manny
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  150 g bakalii (im więcej orzechów włoskich tym lepiej)

Mak musimy zalać zimną wodą tak by został przykryty w całości. Należy pogotować go około 15 minut po czym zostawić pod przykryciem do ostudzenia. Następnie należy mak dobrze odcedzić na gęstym sicie i zmielić dwa lub trzy razy w maszynce do mięsa. Chyba, że mamy ten z puszki wtedy go ani nie gotujemy, ani nie odcedzamy, ani nie mielimy.

Jabłka ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Masło i cukier ucieramy na biały puch, dodajemy żółtka. Kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do wcześniej zrobionej masy. Na koniec dodajemy mak, aromat migdałowy oraz bakalie. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i bardzo delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy około 26 cm, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto makowe i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C .Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. My tego nie zrobiłyśmy gdyż jest bardzo smaczny również bez polewy. Warto udekorować go cukrem pudrem przed podaniem na stół.

Życzymy smacznego i Wesołych Świąt!

Photo by Adam Bondarowicz