• pół litra mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady (najlepiej takiej, która zawiera 70% kakao)
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cm świeżego imbiru
  • kilka ziaren kardamonu
  • opcjonalnie brązowy cukier
  • do dekoracji: bita śmietana lub małe bezy

Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i wkładamy do garnuszka, zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy i podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia czekolady, a następnie jeszcze ok 10- 15 min aby przyprawy oddały swoj aromat. Jeżeli czekolada jest dla nas za mał słodka możemy ja lekko dosłodziś.
Gotowy płyn nalewamy do kubeczków przez małe sitko, aby pozdyć się przypraw i zdabimy ją bitą śmietaną lub małymi bezami. Dorosłym na zimowe wieczoru proponujemy kilka kropel rumu do kubeczka :-)
Życzymy smacznego i Wesołych Świąt!

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl