• około 200 g grzybów świeżych lub 30 g grzybów suszonych
  • ok 250 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler
  • 1 cebula
  • przyprawy: liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól i świeży pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • ewentualnie 150 ml śmietany 18%
  • łazanki
  • natka pietruszki (ewentualnie)
W przypadku kiedy mamy grzyby suszone, zalewamy je wodą i odstawimy na co najmniej godzinę, do namoczenia.
Warzywa obieramy, cebulę kroimy w kostkę, natomiast resztę warzyw ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do garnka w którym będziemy gotować zupę, wlewamy oliwę i krótko przesmażamy na niej przygotowane warzywa. Następnie całość zalewamy około 2 l wody, dodajemy przyprawy, pokrojone grzyby suszone (razem z wodą) lub świeże i gotujemy do miękkości grzybów około 30 minut.
Jeżeli lubimy śmietanę dodajemy ją (przed dodaniem jej do zupy trzeba ją „zahartować” czyli wymieszać w kubeczku z gorącą zupą).
Na koniec oczywiście doprawiamy jeszcze zupę do smaku.
Podajemy z ugotowanymi oddzielnie łazankami i (ewentualnie) posypaną sowicie natką pietruszki.

 

Życzymy smacznego i Wesołych Świąt!

Photo by Adam Bondarowicz