• 150 ml oliwy z 1 tłoczenia
  • 4-5 obranych i posiekanych ząbków czosnku
  • 12 osuszonych i drobno posiekanych anchois
  • 75-100 g  pokrojonego w kawałki masła

Wlewamy do rondelka oliwę dodajemy czosnek i anchois, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając aż masa zmętnieje. Dodajemy 75 g masła i mieszamy trzepaczką tak by sos był jednolity. Po rozpuszczeniu masła zdejmujemy z ognia i mieszamy.
Sos podajemy ciepły. Dla złagodzenia smaku można dodać resztę (25g) masła.
Do sosu podajemy surowe warzywa np: ogórek, cykorię, seler naciowy, małe liście sałaty rzymskiej, paprykę rzodkiew… i wszystko to co lubicie chrupać.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Nigella (nie) gryzie!

Przepis pochodzi z książki Nagelli Lawson „Nigella Gryzie”
Photo by Adam