Oto przepis na tradycyjne szwedzkie pierniczki – bardzo cienkie i kruche i pachnące świętami:

• 110 g margaryny
• 100 g cukru pudru
• 150 g melasy z trzciny cukrowej (ew. miód)
• 375 g mąki pszennej
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
• 1/4 łyżeczki mielonych goździków
• 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 jajko

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem pudrem i melasą, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia. W czasie kiedy ciepła mieszanina się studzi w misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Nasępnie dodajemy jajko i przestudzone masło z cukrem i melasą.
Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej przy pomocy miksera – zagniatanie ręcznie, co jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Wstawiamy je do lodówki na min. 2 godziny.

Kiedy ciasto jest mocno schłodzone, odkrawamy małe porcje i rozwałkowujemy je na cienkie plastry. Foremkami wycinamy wzorki i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 170C i pieczemy około 7-8 minut, aż się delikatnie zarumienią. Wyjmujemy je wówczas z piekarnika i studzimy na kratce.
Pierniczki można spokojnie przechowywać w szczelnie zamykanym pudełku nawet kilka tygodni. Można je również udekorować lukrem albo polewą podczas wspólnej pracy z dziećmi, przyjaciółmi i rodziną. Bez dodatków smakują równie pysznie.

Życzymy smacznego i Wesołych Świąt!

Photo by Iza