Przepis na 16 porcji:

  • 225 g gorzkiej czekolady (70 % miazgi kakaowej)
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 150 g mielonych migdałów
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

W rondlu o grubym dnie (lub w kąpieli wodnej) rozpuszczamy czekoladę  i masło na małym ogniu. Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa już przestygnie dodajemy jajka, mielone migdały i posiekane orzechy. Przekładamy masę do kwadratowej foremki o boku 24 cm. Brownie pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 C.
Kiedy wystygnie, ostrożnie kroimy na 16 mięciutkich kwadratów.
Brownie możemy podać z gorącym sosem czekoladowym i kulką ulubionych lodów.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Nigella (nie) gryzie!

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Nigella Expresowo”
Photo by Adam