• 75 g gorzkiej czekolady (70 % miazgi kakaowej)
  • 125 ml gęstej, tłustej śmietany
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnego espresso rozpuszczonego w 2 łyżkach wody
  • 1 łyżka golden syrup lub sztucznego miodu

Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do rondla o grubym dnie (lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej). Ddodajemy pozostałe składniki i podgrzewając na małym  ogniu. Stale mieszamy aż masa się połączy. Kiedy sos jest gotowy, zdejmujemy z ognia i przelewamy do dzbanuszka.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Nigella (nie) gryzie!

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lowson „Nigella Expresowo”
Photo by Adam

NASZA UWAGA: Sos wychodzi dość gęsty, jeżeli chcemy by był nieco rzadszy dolewamy mleka do uzyskania porządanej konsystencji. Sos można podawać do ciast np. brownie bez mąki, muffin, naleśników, gofrów, lodów…