Szybko, pysznie, bez zobowiązań. Grzanki to doskonałe danie dla kuchennych leniuszków z wyobraźnią. Można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i niekonwencjonalnych rozwiązań. Świetny pomysł na imprezy taneczne . Proponujemy Wam takie oto grzankowe połączenie:

  • bagietka (z dobrej piekarni lub zrobiona własnoręcznie)
  • około 100 g sera rokpol
  • około 100 g sera gouda
  • około 50 g sera typu parmezan
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g dobrego masła
  • kilka listków mięty
  • pieprz, sól

Zacznijmy od czosnkowego masełka. Masło w temperaturze pokojowej łączymy z wyciśniętym czosnkiem, odrobiną pieprzu i soli. Bagietkę kroimy, oczywiście dowolnie,  i smarujemy masłem. Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy ze sobą. Sowicie posypujemy grzanki serami. Teraz czas na gruszkę. Pokrojoną w nieregularne kawałki układamy na grzankach (około 2 kawałki na każdą).  Grzanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Na końcu dodajemy miętę i podajemy. Są cudowne! Życzymy smacznego!

Szczęśliwego Nowego Roku!
Photo by Iza