• 400 g makaronu chińskiego (ryżowego lub pszennego)
  • ok 400 g ryby (najlepiej białej np. dorsz, sandacz)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki posiekanego imbiru
  • pęczek dymki
  • 100 g pieczarek
  • 200 g  zielonego groszku (może być mrożony)
  • opcjonalnie ok. 200 g kiełków fasoli moon
  • 2 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżki tajskiego sosu rybnego
  • 1 cytryny lub limonki

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowanu (jeden zalewamy wrzatkiem i chwilę czekamy, a inny gotujemy).
Rybę lekko solimy i układamy na niej cienkie plasterki cytryny i pieczemy w folii w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 15- 20 minut.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę odciętą od szczypiorku, oraz drobno posiekany czosnek i imbir. Wszystko lekko podsmażamy, następnie dodajemy groszek oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki. Całość doprawiamy sosem rybnym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy ugotowany makaron i ewentualnie kiełki. Makaron nakładamy na talerze lub miseczki, na makaron układamy pieczoną rybę, a całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Można też danie udekorować kawałkiem cytryny.

Smacznego!

Photo by Iza