• 2 puszki ciecierzycy, przepłukanej i odcedzonej
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 3-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżek kremowego masła orzechowego (lub 100 g orzeszków ziemnych)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki zmielonego kminu
  • 4-6 łyżeczek jogurtu
  • 2 łyżki prażonych fistaszków do dekoracji i 1 łyżeczka wędzonej papryki

Miksujemy ciecierzycę z czosnkiem, oliwą, masłem orzechowym, sokiem z cytryny, solą i kminem. Gdy masa będzie przypominała grudkowate puree dodajemy jogurt i znów miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy lub/i jogurtu.
Przed podaniem posypujemy orzeszkami i wędzoną papryką. Innowacją w tym przepisie było użycie przez nas, zamiast masła arachidowego, orzeszków ziemnych dokładnie zmielonych w blenderze. Patent sprawdzony, polecamy!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Nigella (nie) gryzie!

Przepis pochodzi z książki Nagelli Lawson „Kuchnia. Przepisy z serca domu”
Photo by Adam