• 2 łyżki zwykłej oliwy
  • 8 kurzych udek (z kośćmi i skórą)
  • 6 dymek
  • 40 nieobranych ząbków czosnku (ok. 4 główek)
  • mały pęczek świeżego tymianku
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina lub wermutu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • sporo świeżo mielonego pieprzu

Na patelni z odrobiną oliwy chwilę podsmażamy drobno pokrojoną dymkę i część tymianku. Następnie poławę dymki przekładamy do naczynia w którym będziemy piec kurczaka, dodajemy też połowę czosnku. Kawałki kurczaka obsmażonego skórą do dołu, a następnie układamy w naczyniu z czosnkiem i dymką. Do całości dodajemy pozostałe ząbki czosnku, dymkę i kilka gałązek tymianku. Na patelnię w której był smażony kurczak dolewamy wino, (my dałyśmy nieco więcej niż było w przepisie) i powstałym sosem zalewamy kurczaka.  Wszystko pieprzymy i solimy, przykrywamy pokrywką lub szczelnie owijamy folią i pieczemy przez ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Kurczak jest wyśmienity!!! Pieczony czosnek nadaje potrawie słodkości i aromatycznego smaku. Po upieczeniu absolutnie nie czuć ostrości i zapachu czosnku.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Nigella (nie) gryzie!

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Kuchnia. Przepisy z serca domu”
Photo by Adam

NASZA UWAGA: Polecamy 20 min przed końcem pieczenia odkry naczynie i pozwolić mięsku nieco się zrumienić.