• 8 czerwonych lub żółtych papryk (albo pół na pół)
  • 200 g fety
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 75 g migdałów w płatkach (można je uprażyć na suchej patelni przez jedną,dwie minutki)
  • 2 łyżki naci pietruszki
  • świeży pieprz

Paprykę w całości wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok 30 minut. Gdy skórka papryki będzie już popękana i brązowa wyjmujemy ją do miski i nakrywamy folią (lub po prostu wkładamy do woreczka foliowego) na 10-20 minut. Po tym czasie obieramy papryki ze skórki. My ominęłyśmy etap „foliowy” bo skóra z naszej papryki schodziła znakomicie. Następnie kroimy lub rwiemy ją na dość duże kawałki i układamy na półmisku. Na tak przygotowaną paprykę kruszymy fetę, sypiemy migdały i posiekaną pietruszkę. Na koniec polewamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Świeżo zmielony pieprz będzie jak kropka nad „i”.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Nigella (nie) gryzie!

Przepis pochodzi z  książki Nigelli Lawson „Nigella Gryzie”.
Photo by Adam