• 1 kurczak, podzielony na porcje (lub dowolne części kurczaka, my użyłyśmu udek i piersi z ekologicznej hodowli)
  • 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
  • 1 fenkuł (koper włoski), grubo posiekany
  • 250ml/1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 400g/1 puszka krojonych pomidorów
  • 250ml/1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 150g/1 szklanki zielonych oliwek bez pestek
  • pęczek świeżej bazylii, posiekanej
  • przyprawy i oliwa do smażenia

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka  przez 15 minut, do zrumienienia. Po obsmażeniu mięso wyjmujemy z garnka do miski i odstawiamy na bok.
W tym samym garnku przez kilka minut na oliwie po kurczaku lekko obsmażamy czosnek i fenkuła. Następnie wlewamy wino, dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Wrzucamy kurczaka z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, dodając po trosze bulionu. My właśmie w tym momencie zaczełyśmy przyprawiać danie. Sophie nic nie pisze jakich przypraw użyła, ale zawartość garnka tak ładnie pachniała że aby nie ulepszyć tego co dobre dodałyśmy tylko soli i świeżego pieprzu. Kilka minut przed końcem dodajemy oliwki oraz bazylię.

Potrawa jest pyszna, pożywna, kolorowa, pachnąca a co najwarzniejsze bardzo prosta w przygotowaniu. Polecamy i życzymy smacznego!!!!

Przepis pochodzi z książki Sophie Dahl „Apetyczna Panna Dahl”

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Sophie Dahl i niedzielny obiad.

Photo by Iza