• 1 duża cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • mielony kmin rzymski do oprószenia warzyw
  • 1 paczka sera halloumi, pokrojonego na cienkie plasterki

Warzywa kroimy  wzdłuż na cienkie plasterki. Bakłażana solimy i odstawiamy w durszlaku na jakieś 30 minut, a następnie płuczemy i osuszamy.
Z oliwy i soku cytrynowego robimy sos. Sophie pisze aby w piekarniku rozgrzać grzałkę grilla, a następnie oprószyć warzywa mielonym kminem, ułożyć je w żaroodpornym naczynu, zalać je sosem, i grilować z obu stron po 5 minut. Kiedy warzywa zaczną robić się rumiane, wyjmujemy je z piekarnika i rozkładamy na warzywach plasterki halloumi. Pieczemy dalej, aż ser zmięknie i się zrumieni.
My nie były byśmy sobą gdybyśmy czegoś nie zmieniły… Zmiana była niewielka, a mianowice warzywa usmażyłyśmy na suchej patelni grillowej, dzięki czemu uzyskały te fajne i dekoracyjne paski. Następnie warzywa potraktowałyśmy już według zaleceń Sophie czyli posypałyśmy kminem i polałyśmy sosem, ale od razu ułożyłyśmy ser i całość zapiekałyśmy w piekarniku do zrumienenia sera. SMACZNEGO :-)

Przepis pochodzi z książki Sophie Dahl „Apetyczna Panna Dahl”

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Sophie Dahl i niedzielny obiad.

Photo by Iza