• 2 duże bakłażany pokrojone wzdłuż na mniej więcej 10 cienkich plastrów
  • 250 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duże czerwone chili, drobno posiekane, z pestkami lub bez (w zależności od tego, czy wolisz mniej, czy bardziej ostre dania)
  • 1 pęczek świeżej mięty, drobno posiekanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeży pieprz

Plastry bakłażanów lekko posmarowane oliwą pieczemy na patelni grilowej lub grillu elektrycznym z obu stron, aż lekko się zrumienią i zmiękną.

Fetę mieszamy z chili, miętą, odrobiną pieprzu oraz sokiem z cytryny. (My zamiast fety użyłyśmy dobrego, polskiego twarogu i też było pyszne).

Na jeszcze ciepłe bakłażany, kładziemy po łyżeczce sera, rolujemy i układamy złożeniem do dołu.

Podajemy ciepłe albo zimne, obie wersje są wyśmienite.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Nigella (nie) gryzie!, Chrzest konika.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson  „Lato w kuchni przez okrągły rok”
Photo by Adam