• 2 jajka
  • szczypta soli
  • ok 400 ml zsiadłego mleka
  • około 2 szklanki mąki przennej (lub więcej, ciasto ma być gęste)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 jabłka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Jajka  mieszamy z solą, dodajemy zsiadłe mleko i znów dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę  i sodę. Całość starannie mieszamy łyżką. Ciasto powinno być dość gęste, o konsystencji kwaśnej śmietany.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w dość grube plastry. Po pokrojeniu wycinamy gniazda nasienne.
Jabłka maczamy w cieście i smażymy z obu stron za złoty kolor  na dość dużej ilości rozgrzanego oleju
Podawajemy gorące, posypane cukrem pudrem , śmietaną, jogurtem lub syropem klonowym.

Zamiast jabłka maczać w cieście, możemy dodać je do ciasta pokrojone w grubą kostkę. Placki będą równie wyśmienite. Smacznego!

Photo by Iza