• Kostka masła (około 250 g)
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  •  4 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść orzechów włoskich
  • 2 czubate łyżki konfitury wiśniowej
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

W garnku rozpuszczamy kostkę masła, cukier, kakao i zagotowujemy ze szklanką wody. Z powstałej masy odstawiamy pół szklanki i zostawiamy na później, do polewy. Teraz dodajemy do naszej masy pozostałe składniki (jajka, mąkę i proszek do pieczenia) i mieszamy. Wsypujemy orzechy i dodajemy konfiturę. Delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55 minut.

W czasie pieczenia to co zostało na polewę podgrzewamy wrzucając i rozpuszczając dodatkowo kilka kostek czekolady. Gdy wszystko się ładnie połączy należy polać sosem upieczone ciasto. Warto przed polaniem naciąć delikatnie ciasto wzdłuż, żeby w środku było wilgotne od polewy. Murzynek jest znakomity, wilgotny i mooocno czekoladowy.

SMACZNEGO!

Dziękujemy Izie B. :)

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl