ciasto:

  • 70 dkg drożdży
  • 120 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 600 g mąki
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
masa serowa:
  • 40 dkg sera białego (najlepiej dobrze zmielonego)
  • łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/4 ekstraktu z prawdziwej wanilii
lukier
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół łyżki przegotowanej wody

Mleko nieco podgrzewamy (powinno być wyraźnie ciepłe) i dokładnie mieszamy z cukrem i drożdżami. Po połączeniu składników dodajemy mąkę, żółtka, olej i sól i zaczynamy wyrabianie ciasta. Dokładnie i z uczuciem. Wszystkie produkty muszą się ładnie połączyć a ciasto powinno odchodzić od ręki. Gdy tak się stanie rozpoczynamy wałkowanie. Oczywiście na wysypanej delikatnie mąką stolnicy lub czystym, kuchennym blacie. My wałkowałyśmy nasze ciasto w prostokąt (wyszły nam dokładnie dwa duże prostokąty i smarowałyśmy je masą serową (powstałą po połączeniu składników przeznaczonych na nią). Następnie zwijałyśmy prostokąty w rulon a rulon kroiłyśmy na kilku centymetrowe kawałki. Wyszło nam ich około 15-tu. Ukrojone drożdżówki rozkładałyśmy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i delikatnie spłaszczałyśmy od góry. Brudząc się przy tym słodko masą serową. Dałyśmy drożdżówkom 20 minut na wyrośnięcie. Potem wylądowały w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na około 20 minut. W czasie pieczenia wypiłyśmy kawę i przygotowałyśmy lukier. Wystarczyło połączyć w kubeczku odrobinę wody z cukrem pudrem i gotowe. Upieczone bułeczki smarowałyśmy lukrem i pozwoliłyśmy im wystygnąć kilka minut aby potem rzucić się na nie ze smakiem. Były wspaniałe. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Obiad w domu .

Photo by Iza