Składniki na ciasto:

  • kostka masła lub margaryny (250 g)
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • olejek rumowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 6 jabłek

Składniki na krem:

  • kostka masła (250 g)
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy

Składniki na polewę:

  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

Ciasto robimy tak:

Białka oddzielamy od żółtek i z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy, żółtka i olejek rumowy. Następnie, również stopniowo, na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i roztopiony tłuszcz.
Do blaszki o wymiarach (około) 33 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy połowę ciasta, a do drugiej połowy dodajemy kakao. Mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. W ciasto, rzędami wciskamy jabłka pokrojone na ćwiartki. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180-190 stopni C.

Krem robimy tak:

Odlewamy 0,5 szklanki mleka i mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko, cukier i cukier waniliowy zagotowujwmy, dodajemy mieszaninę ze szklanki i mieszamy do powstania gęstej masy. Masło ucieramy do białości a następnie stopniowo dokładamy do niego przestudzona masę.

Polewę robimy tak:

Do garnka wkładamy wszystkie składniki, podgrzewamy do rozpuszczenia, a następnie chwilę gotujemy (aż cukier się rozpuści). Następnie studzimy.

Przestudzone ciasto smarujemy kremem, a kiedy krem stężeje polewamy je polewą. Ciasto najlepiej podawać kiedy postoi 2- 3 godziny. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Powiało chłodem.

Photo by Iza