Ciasto na pizzę:

  • około 300 g mąki orkiszowej
  • jajko
  • 250 ml śmietany 18%
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • solidne pół łyżeczki soli

sos do pizzy:

  • około 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • mały kawałek papryczki chili
  • garść świeżej kolendry
  • odrobina pieprzu i soli

Dodatki:

  • około 25 sztuk surowych krewetek (tygrysich)
  • puszka kalmarów w oleju
  • 2 szalotki
  • garść zielonych oliwek
  • 150 g mozarelli
  • wielka garść rukoli
Dość łatwo się robi tę pizzę i dość ekspresowo. Zaczynamy oczywiście od …zaczynu. Łączymy  3 łyżki śmietany (nie daj boże zimnej) z drożdżami i cukrem i czekamy aż grzecznie „ruszą”…
W tym czasie przyrządzamy sos, którym potraktujemy ciasto przed pieczeniem. Łączymy oliwę z czosnkiem, pokrojoną drobno kolendrą i chili. Można też dodać nieco soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy dokładnie i zostawiamy na trochę aby się przegryzło.
Gdy drożdże zaczną wypuszczać bąbelki możemy zabrać się za przygotowanie ciasta. Łączymy mąkę z jajkiem, śmietaną, solą i dodajemy zaczyn. Teraz czas na wyrabianie ciasta. Robimy to z sercem, dokładnie aż ciasto zacznie częściowo odstawać od ręki. Gdy już będzie wyrobione zostawiamy je w ciepłym miejscu i znów pozwalamy mu wyrosnąć.
Gdy ciasto będzie gotowe (około pół godziny) zaczynamy wałkowanie na wysypanym mąką blacie. Warto zadbać o to, aby ciasto było rozwałkowane dość cienko. Z naszej porcji wyjdą dwie spore, okrągłe pizze. Układamy je (rozwałkowane) na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze.
Rozwałkowane pizze smarujemy sosem. Przygotowujemy krewetki (nieco je rozmrażamy) i pozostałe składniki. Rozkładamy je na plackach. Najpierw krewetki, rozdrobnione kalmary, pokrojoną w cienkie krążki szalotkę i oliwki. Posypujemy delikatnie startym serem (mozarella) i gotowe. Tzn. prawie… Pizzę pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Pizzę podajemy gorącą posypaną (wręcz przysypaną) świeżymy liśćmi rukoli. Jako dodatek świetnie się sprawdzi oliwa z chili.
Smacznego!

Photo by Iza