• szklanka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 2 dojrzałe gruszki
  • około 200 g gorgonzoli
  • 200 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • trochę masła
 Kaszę płuczemy kilka razy i wrzucamy na suchą  patelnię. Aby ugotować ją na sypko, co jak wiadomo nie jest łatwe, powinno się ją najpierw nieco podprażyć. Gdy już to zrobimy (nie spalmy jej) gotujemy ją wg przepisu na opakowaniu. Najczęściej jest to proporcja jeden (kasza) do dwóch (woda) z odrobiną soli. Gotuje ją się około 20 minut, aż kasza wchłonie wodę.
Teraz dodatki. Na patelnię wsypujemy cukier z łyżeczką masła i dodajemy orzechy (nieco rozdrobnione). Smażymy do momentu gdy ładnie oblepią się cukrem. Teraz wrzucamy orzechy do kaszy a następnie całość łączymy z obraną i pokrojoną gruszką i pokrojonym w kostkę serem gorgonzola. Delikatnie mieszamy. Danie jest właściwie gotowe, pyszne zarówno na ciepło i na zimno. Polecamy! Pamiętajcie, że kasza jaglana to naturalny antybiotyk.
Smacznego!
Zapraszamy do lektury Spotkania przy stle: Powiało chłodem.
Photo by Iza