• 250 g makaronu (najlepiej krótkiego np. penne, farfalle)
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3-4 ogórki konserwowe pokrojone w dośc grubą kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ósemki
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, świeży pieprz
  • 1 cytryna

Sałatka, a właściwie danie na zimno sprawdza się nie tylko na imprezach. Robi się ja łatwo, zaspakaja głód i satysfakcjonuje kubki smakowe. Co następuje… Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente (koniecznie al dente). Studzimy go nieco. Dodajemy pozostałe składniki rozdrobnione lub pokrojone odpowiednio (patrz składniki).  Po przygotowaniu sosu (majonez połączony dokładnie z sokiem z 1/2 cytryny i przyprawami) całość mieszamy ostrożnie i z namaszczeniem. I wyobraźcie sobie, gotowe. Smacznego!

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Zapach słońca Andaluzji.
Photo by Iza