• 1 bakłażan
  • 3 duże pomidory
  • 1 mała cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, świeży pieprz
  • zioła do posypania np. pietruszka, kolendra lub bazylia

Bakłażana kroimy na cienkie plasterki i smażymy z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej bez tłuszczu. Usmażone, odkładamy na talerz i skrapiamy oliwą. Pomidory kroimy na plasterki w poprzek i przekładamy na zmianę ze smażonym bakłażanem. Tak przygotowane warzywa polewamy obficie sosem z soku z cytryny, oliwy i przypraw. Warzywa powinny być polane sosem przed podaniem (około 1-2 godziny wcześniej), wtedy przejdą smakiem i aromatem sosu, a bakłażan nie będzue suchy. Tuż przed zaserwowaniem przystawki posypujemy ją bardzo drobno posiekaną cebulą i dowonymi ziołami (nam spodobała się kolendra).

Smacznego!

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Zapach słońca Andaluzji.
Photo by Iza