• 1 opakowanie makaronu lasagne
  • około 500 g świeżego łososia, oczyszczonego i drobno pokrojonego
  • około 500 g mrożonego szpinaku
  • 250 ml śmietany 18%
  • 4 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 200 g serka koziego (twarogowego)
  • 200 g mozzarelli startej na tarce
  • sól, świeży pieprz, gałka muszkatołowa
  • sos beszamelowy

Na dużej patelni dusimy rozmrożony szpinak ze śmietaną i czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dość dużą blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwsza warstwę makaronu płat obok płata. Na makaron nakładamy poławę szpinaku, na szpinak połowę pokrojonego  łososia. Na to „idzie” kolejna warstwa makaronu, szpinaki i łososia. Tylko na tym pięterku pomiędzy łososia wtykamy gdzie – niegdzie kozi serek nakładając go łyżeczką. Teraz układamy ostatnią warstwę makaronu,  zalewamy ją sosem beszamelowym i obficie posypujemy serem. Pamiętajmy aby dobrze pokryć cały makaron sosem bo podpieczony jest doskonałym „zębołamaczem”.

Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok 40-45 minut. Podajemy po kilkuminutowym przestudzeniu.

Życzymy smacznego!

Photo by Iza